Food in the School Environment: Implications for Adolescents’ Health

Authors

DOI:

https://doi.org/10.36489/nursing.2025v29i319p10323-10327

Keywords:

School food, Student health, Adolescent health, Adolescent nutrition, Nursing education

Abstract

Objective: To report the experience of nursing students in developing activities on food in the school environment with elementary school students. Method: Descriptive study, in the format of an experience report, conducted in March 2020 at the Nursing Undergraduate Program of a public university in Belém, Pará, Brazil. It was based on the Problematization Methodology with the Maguerez Arc. The setting was a public state school, and the target audience consisted of adolescents. Results: A reality was explored, and its characteristics guided the active search and construction of knowledge. The observation of the environment and the relationship between participants led to defining school food as a key aspect of the problematization, in which the target audience shared opinions and experiences. Conclusion: The interaction with the community sparked the students' interest in the subject. Thus, anchored in problematization, the teaching-learning process strengthened the formation of nurses from an interdisciplinary perspective.

Author Biographies

Erlon Gabriel Rego de Andrade, Universidade do Estado do Pará

Enfermeiro. Mestre em Enfermagem. Doutorando do Programa de Pós-Graduação em Enfermagem da Universidade do Estado do Pará, Belém (PA), Brasil.

Élida Fernanda Rêgo de Andrade, Universidade do Estado do Pará

Acadêmica de Enfermagem da Universidade do Estado do Pará, Belém (PA), Brasil.

Sandy Isabelly Osório de Sousa, Universidade do Estado do Pará

Acadêmica de Enfermagem da Universidade do Estado do Pará, Belém (PA), Brasil.

Natasha de Almeida de Souza, Universidade do Estado do Pará

Acadêmica de Enfermagem da Universidade do Estado do Pará, Belém (PA), Brasil.

Vitória Martins de Brito, Universidade do Estado do Pará

Acadêmica de Enfermagem da Universidade do Estado do Pará, Belém (PA), Brasil.

Breno Augusto Silva Duarte, Universidade do Estado do Pará

Enfermeiro. Mestrando do Programa de Pós-Graduação em Enfermagem da Universidade do Estado do Pará, Belém (PA), Brasil.

Ingrid Bentes Lima, Universidade do Estado do Pará

Enfermeira. Mestranda do Programa de Pós-Graduação em Enfermagem da Universidade do Estado do Pará, Belém (PA), Brasil.

Yuri Davi Vidal de Azevedo, Universidade do Estado do Pará

Enfermeiro. Pós-graduando em Enfermagem Oncológica pela Faculdade do Leste Mineiro, Coronel Fabriciano (MG), Brasil.

Ivaneide Leal Ataíde Rodrigues, Universidade do Estado do Pará

Enfermeira. Doutora em Enfermagem. Docente do Curso de Graduação e do Programa de Pós-Graduação em Enfermagem da Universidade do Estado do Pará, Belém (PA), Brasil.

Laura Maria Vidal Nogueira, Universidade do Estado do Pará

Enfermeira. Doutora em Enfermagem. Docente do Curso de Graduação e do Programa de Pós-Graduação em Enfermagem da Universidade do Estado do Pará, Belém (PA), Brasil.

Maridalva Ramos Leite, Universidade do Estado do Pará

Enfermeira. Doutora em Ciências da Educação. Docente do Curso de Graduação em Enfermagem da Universidade do Estado do Pará, Belém (PA), Brasil.

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Published

2025-02-12

How to Cite

Andrade, E. G. R. de, Andrade, Élida F. R. de, Sousa, S. I. O. de, Souza, N. de A. de, Brito, V. M. de, Duarte, B. A. S., Lima, I. B., Azevedo, Y. D. V. de, Rodrigues, I. L. A., Nogueira, L. M. V., & Leite, M. R. (2025). Food in the School Environment: Implications for Adolescents’ Health. Nursing Edição Brasileira, 29(319), 10323–10327. https://doi.org/10.36489/nursing.2025v29i319p10323-10327

Issue

Section

Experience Report